Orașul reședință al județului Cluj și amplasat în inima Transilvaniei, municipiul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante orașe din România și totodată unul dintre cele mai dezvoltate. Clujului i se mai spune Kolozsvar în maghiară și Klausenburg în Germană, datorită influențelor pe care le-a avut Imperiul Austro-Ungar și minoritățile de sași și secui așezate aici. Orașul este al doilea ca mărime în România și este cel mai scump oraș românesc, potrivit unui studiu financiar.

Economie

Orașul beneficiază de un dinamism extraordinar pe plan financiar. Aici s-au dezvoltat firme care acum sunt printre cele mai mari din România și care sunt apreciate și internațional precum Farmec (cosmetice), Ursus (bere), Napolact (lactate), Jolidon (lenjerie), Ardaf (asigurări) sau Banca Transilvania (servicii financiar bancare). Dintre investitorii străini, majoritatea provin din Statele Unite, Ungaria, Luxemburg și Italia și includ multinaționalele Office Depot, Emerson, Endava sau Aegon.

Clujenii au făcut performanțe în special în domeniul IT și financiar.

Cultură și educație

Cluj-Napoca este un oraș multicultural, având câte ceva pentru fiecare ramură culturală. Astfel, la Cluj este prezentă cea mai mare universitate din România, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) alături de Universitatea Tehnică (UT), dar și una dintre cele mai prestigioase universități de medicină din țară și Europa, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), Academia de muzică „Gheorghe Dima” sau Universitatea de Artă. Clujul este și un mediu cultural bogat oferind o serie de evenimente și festivaluri culturale de muzică, artă și film, precum Balul Operei, TIFF sau Electric Castle. Totodată, în Cluj poți participa la spectacole de teatru, operă, balet sau muzică, proiecții de film, vernisaje și alte evenimente de acest gen. Pe lângă asta, în Cluj au fost înființate diverse instituții culturale precum Fabrica de Pensule sau muzee.

Turism

Dacă ești turist în Cluj, te poți bucura de o istorie bogată, vizitând monumente precum Bastionul Croitorilor, Biserica Sf. Mihail, Piața Muzeului, Piața Unirii, Biserica Franciscană, Casa lui Matei Corvin sau Palatul Banffy, dar și de natură vizitând Grădina Botanică sau Parcul Central. O panoramă superbă a Clujului poate fi văzută de pe Cetățuie, de pe dealul Feleacului sau din diverse locații selecte din Cluj. Dacă vrei să te aventurezi și în împrejurimile orașului poți vizita palatul Banffy din Bonțida, Lacul de acumulare Tarnița sau Salina de la Turda.

Pe lângă asta Clujul are și o latură sportivă, în oraș existând două echipe de fotbal (CFR Cluj și U Cluj), dar și o echipă de baschet, handbal (Universitatea „U” Cluj).

foto

Comentariile sunt închise pentru Ce trebuie să știi despre Cluj Napoca